HUBUNGI

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI HARTAMAS
JALAN 48/70A
DESA SRI HARTAMAS
50480 KUALA LUMPUR

Tel: 03-62030048
Fax: 03-62030096

E-mail: wea0220@moe.gov.my

Masa berurusan dengan
pejabat sekolah:

Isnin-Khamis
8.00 pg-12.30 tgh &
2.00-4.00 ptg

Jumaat
8.00 pg-12.00 tgh &
2.45-4.00 ptg

IBU BAPA DIALU-ALUKAN HADIR KE SEKOLAH UNTUK BERURUSAN DENGAN PENGETUA/GURU-GURU TENTANG MASALAH PERSEKOLAHAN ANAK-ANAK. UNTUK INI, SILA BERURUSAN DI PEJABAT SEKOLAH PADA WAKTU PEJABAT. TETAPKAN JANJI TEMU (APPOINTMENT) TERLEBIH DAHULU UNTUK MENGELAKKAN SEBARANG KESULITAN.

INFO

DETIK

PT3 (Ujian Bertulis)
0 hari lagi

SPM FASA 1
0 hari lagi

SPM FASA 2
0 hari lagi

KEJOHANAN BALAPAN & PADANG
0 hari lagi

KEJOHANAN MERENTAS DESA
0 hari lagi

PAUTAN

Live Traffic Feed

Articles: ARTIKEL

TIDAK SARAPAN JEJAS PEMBELAJARAN
Akibat tiada pengambilan diet makanan seimbang pada waktu pagi, murid sekolah terdedah kepada masalah kekurangan nutrien yang penting dalam badan sekali gus menjejaskan tumpuan serta pembelajaran mereka di sekolah.

RENUNGAN BERSAMA UNTUK REMAJA
Aku menyayangi sahabatku dengan segenap jiwaku. Sahabat yang baik adalah yang seiring denganku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas mati. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. Semakin ramai sahabat, aku semakin percaya diri. Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur dalam suka dan duka. Jika aku dapat, aku akan setia padanya….. “ Imam Shafie”

ARAK MEMUDARATKAN MANUSIA
Arak ialah alkohol dalam bentuk “ethyl alcohol “ dan sejenis dadah yang bertindak ke atas otak manusia dan seringkali menyebabkan ketagihan. Ia biasanya dihasilkan oleh sel-sel ragi atau “yeast cells” yang bertindak ke atas karbohidrat yang terdapat di dalam buah-buahan dan biji-bijian.

TRANSFORMASI DIRI
PADA setiap awal tahun, keazaman mula memuncak dalam diri kita. Jika keazaman itu tidak disusuli dengan tindakan, maka ia akan menjadi semakin pudar dan akhirnya akan berkubur tanpa membawa apa-apa manfaat kepada kita.

MULIANYA SIFAT BERTERIMA KASIH
Ucapan terima kasih adalah sebagai tanda kita ingin menghargai seseorang atas kebaikan yang dilakukan ke atas diri kita dan orang lain Jika kita pandai menghargai seseorang dengan ucapan terima kasih maka orang lain juga akan lebih selesa dengan kita. Dan perhubungan kita dengan seseorang akan menjadi lebih rapat lagi.

SIKAP YANG POSITIFADALAH KUNCI KEJAYAAN
Sikap adalah kunci kepada kejayaan seseorang itu dalam apa jua perkara yang dilakukan. Ianya sangat penting malah sikap adalah lebih penting daripada kebijaksanaan, pelajaran, keputusan peperiksaaan atau apa jua perkara-perkara lain.

HARGAI NIKMAT MASA LAPANG
Masa adalah salah sangat penting dalam kehidupan manusia. Masa yang telah lepas tidak boleh diundur kembali. Manusia akan didatangi oleh masa sibuk dan juga masa lapang. Apabila datangnya masa sibuk barulah seseorang itu akan merindui nikmat masa lapang. Ia bergantung kepada diri kita bagaimana kita menggunakan masa lapang dalam kehidupan kita supaya ia boleh memberi manfaat kepada diri. Jika kita mensia-siakan masa lapang yang ada dengan perkara yang tidak berfaedah, ia boleh merugikan diri kita sendiri.

ADA ALAT MAINAN BOLEH SEBABKAN KANSER
Kebanyakan alat mainan memang nampak menarik, tetapi awas! ada yang mungkin boleh mengundang bahaya kepada anak anda. Ia mungkin bahaya mudah tertelan dan juga boleh menjadi penyebab kanser.

AKTIF BERSENAM PINTAR MATEMATIK
BIJAK dalam subjek Matematik menjadi salah satu kelebihan kanak-kanak yang aktif khususnya mereka yang mengalami obesiti.

CARA GUNA ENJIN CARIAN
APAKAH kaedah carian maklumat yang cekap dalam Internet terutama dalam menggunakan enjin carian ?

FATWA HUKUM UMAT ISLAM MENYAMBUT HARI KEKASIH (Valentine's Day)
Sehubungan itu, kertas kerja berkaitan dengan hukum umat Islam menyambut Hari Kekasih (Valentine’s Day ) telah dibentang dan dibahaskan dengan teliti oleh Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor pada 25 Zulkaedah 1426 Hijriah bersamaan 27 hb Disember 2005 Miladiah. Setelah dilihat dengan penuh penelitian, maka Jawatankuasa Fatwa mengambil keputusan sebagaimana berikut :

BELAJAR MELALUI KESILAPAN
BELAJAR melalui kesilapan bukan bermakna anda perlu melakukan kesilapan ketika belajar. Ungkapan tersebut bermaksud setiap kesilapan yang dilakukan mampu memberi pengajaran, menginsafi ketelanjuran, menyedari kelemahan diri dan memberi ruang untuk membuat penambahbaikan.

Perbincangan Meja Bulat Tidak Perlu Terburu-buru
Kementerian Pelajaran diminta mengkaji secara mendalam setiap pandangan dalam perbincangan meja bulat pada 19 dan 27 Julai ini supaya tidak membuat rumusan atau keputusan terburu-buru berhubung cadangan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

NASIHAT BERGUNA IBU
Anis Zafirah Mohd Rafael, 18, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Hartamas memperoleh 10 A+ bagi semua mata pelajaran diambil termasuk Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi serta subjek tambahan, Perakaunan.

Peribahasa Melayu dan Nilai Kesantunan
Umum mengetahui bahawa menjadi alat penuturnya berkomunikasi dan sebagai cerminan budaya prndukungnya.Bahasa dengan budaya masyarakat yang mendukungnya mempunyai pertalian yang erat.Misalnya, bahasa Melayu menjadi alat komunikasi dan cerminan budaya masyarakat Nusantara, amnya.
Render time: 0.06 seconds
3,872,577 unique visits