Articles: SAINS DAN TEKNOLOGI

TATACARA MENGAKSES MAKLUMAT
DALAM zaman siber, maklumat boleh diakses di hujung jari tanpa sempadan melalui kemudahan Internet. Walaupun kemudahan ini memanfaatkan kita semua tetapi ia tidak boleh digunakan sewenang-wenangnya. Sebaliknya kita harus mempunyai tatacara yang mampu mengawal tindakan seseorang dan seterusnya melindungi harta intelek penulisnya.

PELENGKAP GAYA, KEPERLUAN MOBILITI
CAPAIAN data dan memori pengkomputeran menjadi lebih mudah melalui pemacu USB. KEHADIRANNYA sekitar awal tahun 2000 dahulu menimbulkan banyak persoalan di kalangan pengguna teknologi tentang apakah sebenarnya fungsi dan keunikan produk pemacu USB.

KEBAIKAN INTERNET
Penggunaan teknologi komputer dalam bidang pendidikan bukanlah sesuatu yang baru, malah telah lama diperkenalkan di negara-negara maju seperti Amerika dan Eropah sejak awal tahun 60 an lagi. Malaysia tidak ketinggalan dalam menikmati arus pembangunan yang berasaskan komputer ini. Dalam konteks pendidikan, ia bukan hanya mampu membantu tugas-tugas pengurusan dan pentadbiran, tetapi berpotensi sebagai alat untuk mengayakan lagi persekitaran pengajaran dan pembelajaran bagi hampir semua mata pelajaran. Penciptaan mikro komputer pada awal tahun 70 an telah memberi kesan yang mendalam kepada penggunaan teknologi tersebut dalam bidang pendidikan di Malaysia

ANCAMAN KESELAMATAN ANDROID
Kadang-kala peralatan canggih boleh diubah menjadi perumah kepada penjenayah keselamatan maya. Tetapi bagaimana pengguna dapat mengelakkan ‘jangkitan’ dan ‘perebakan’ yang berlaku dalam telefon pintar atau komputer tablet?
Render time: 0.04 seconds
3,872,212 unique visits