28 October 2020 20:11
HUBUNGI
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI HARTAMAS
JALAN 48/70A
DESA SRI HARTAMAS
50480 KUALA LUMPUR

Tel: 03-62030048
Fax: 03-62030096

E-mail: wea0220@moe.gov.my

Masa berurusan dengan
pejabat sekolah:

Isnin-Khamis
8.00 pg-12.30 tgh &
2.00-4.00 ptg

Jumaat
8.00 pg-12.00 tgh &
2.45-4.00 ptg

IBU BAPA DIALU-ALUKAN HADIR KE SEKOLAH UNTUK BERURUSAN DENGAN PENGETUA/GURU-GURU TENTANG MASALAH PERSEKOLAHAN ANAK-ANAK. UNTUK INI, SILA BERURUSAN DI PEJABAT SEKOLAH PADA WAKTU PEJABAT. TETAPKAN JANJI TEMU (APPOINTMENT) TERLEBIH DAHULU UNTUK MENGELAKKAN SEBARANG KESULITAN.
INFO
DETIK

PT3 (Ujian Bertulis)
0 hari lagi

SPM FASA 1
0 hari lagi

SPM FASA 2
4 hari lagi

KEJOHANAN BALAPAN & PADANG
0 hari lagi

KEJOHANAN MERENTAS DESA
0 hari lagi

PAUTAN
∗ PUSAT SUMBER SEKOLAH
∗ KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
∗ PORTAL RASMI JABATAN PENDIDIKAN WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
∗ DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA
∗ JABATAN PERDANA MENTERI
∗ DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR
∗ POLIS DIRAJA MALAYSIA
∗ SCHOLASTIC BOOKS
∗ MSC Malaysia
∗ SISTEM PANDUAN SOLAT
Live Traffic Feed
PANDANGAN BERBEZA MANSUH UPSR, PMR
KUALA LUMPUR: Cadangan kerajaan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) mendapat reaksi yang pelbagai dari kalangan pelajar sekolah dan ibu bapa.

Malah, ada di kalangan pelajar yang ditemui menyifatkan pemansuhan kedua-dua peperiksaan itu mungkin mengakibatkan motivasi untuk belajar sedikit terganggu kerana penilaian pencapaian hanya dinilai berpandukan peperiksaan berasaskan sekolah semata-mata. Bagi pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Hartamas, Lim Sai Tuck, 16, cadangan itu tidak wajar kerana tanpa satu peperiksaan khusus yang akan menentukan pencapaian pelajar sukar untuk pelajar fokus terhadap peperiksaan kerana ia tidak dijadikan penanda aras bagi menentukan kecemerlangan mereka. “Saya mengambil peperiksaan PMR sebelum ini dan ia menjadi kayu ukur pencapaian saya untuk memilih aliran sains atau sastera apabila berada di Tingkatan Empat.

“Cadangan itu kurang sesuai kerana pelajar tiada sasaran khusus atau tiada ‘target’ kerana tiada peperiksaan khusus yang akan menilai pencapaian mereka sepanjang berada di menengah rendah,” katanya.

Putri Syazreen Norazman, 14, pelajar Tingkatan Dua di sekolah sama, berkata cadangan itu adalah sesuatu yang baik kerana pelajar tidak terlalu tertekan dengan suasana berorientasikan peperiksaan.

“Memanglah sebagai pelajar, tiada peperiksaan khusus adalah sesuatu yang menyeronokkan, tetapi sekurang-kurangnya pelajar akan ada lebih masa untuk membuat persediaan kerana hanya satu peperiksaan utama yang akan menentukan masa depan mereka iaitu SPM (Sijil Pelajaran Malaysia).
“Baik buruknya perlu diteliti, kerana pelajar mungkin beranggapan mereka `bebas’ terlalu lama. Jika peperiksaan dikekalkan pelajar dapat menumpukan lebih perhatian kepada peperiksaan, tetapi jika tiada peperiksaan mereka akan berasa kurang bebanan dan kurang memberikan tumpuan dalam pelajaran,” katanya.

Sementara itu, ibu bapa pelajar yang ditemui, Marizan Abdul, 36, berkata langkah memansuhkan UPSR dan PMR perlu disambut baik kerana ia kini tidak lagi relevan dalam menentukan pelajar layak memasuki pengajian peringkat menengah rendah dan Tingkatan Empat kerana semua pelajar yang lulus minimum secara automatik boleh menyambung pengajian mereka.

“Jika dulu ia jadi ukuran untuk pelajar layak masuk Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat, tapi kini semua layak masuk secara automatik jika mencapai tahap penguasaan minimum, jadi apa bezanya diadakan peperiksaan atau tidak?

“Pada saya, lebih baik pelajar menumpukan kepada satu peperiksaan utama iaitu SPM yang akan menentukan tempat mereka ke institusi pengajian tinggi,” katanya.

Aminuddin Musauddin, 41, berkata peperiksaan PMR mungkin boleh dimansuhkan tetapi tidak bagi UPSR kerana ia menjadi peperiksaan standard yang perlu dilalui setiap pelajar sekolah rendah.

“Kalau UPSR dimansuhkan, ibu bapa mungkin berdepan kesukaran untuk memilih sekolah terbaik untuk anak mereka kerana sebelum ini UPSR adalah bentuk penilaian yang membolehkan pelajar sekolah rendah dinilai tahap pencapaian pelajaran mereka sepanjang berada di sekolah,” katanya.

Oleh Shaarani Ismail

2010/06/22
Comments
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
PENTADBIRAN SMKSH
Flash Clock
PELAWAT
Login
Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Users Online
Guests Online: 2

Members Online: 0

Total Members: 1,107
Newest Member: nurmaya
APLIKASI DI TALIAN
IPTS
Kolej-kolej PTPL
Taylors College
HELP University College
Sunway University College
INTI University College
Kolej Yayasan UEM
IMU
Monash University Malaysia
Nottingham University Malaysia
SEGI University College
UCAS
IPTA
+ Kementerian Pengajian Tinggi
Univ. Darul Iman (UDM)
Univ. Islam Antarabangsa (UIA)
Univ. Kebangsaan Malaysia (UKM)
Univ. Malaya (UM)
Univ. Malaysia Kelantan (UMK)
Univ. Malaysia Pahang (UMP)
Univ. Malaysia Perlis (UniMAP)
Univ. Malaysia Sabah (UMS)
Univ. Malaysia Sarawak (UNIMAS)
Univ. Malaysia Terengganu (UMT)
Univ. Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
Univ. Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
Univ. Putra Malaysia (UPM)
Univ. Sains Islam Malaysia (USIM)
Univ. Sains Malaysia (USM)
Univ. Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)
Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
Univ. Teknologi MARA (UiTM)
Univ. Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
Univ. Utara Malaysia (UUM)