28 October 2020 20:11

PANDANGAN BERBEZA MANSUH UPSR, PMR
KUALA LUMPUR: Cadangan kerajaan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) mendapat reaksi yang pelbagai dari kalangan pelajar sekolah dan ibu bapa.

Malah, ada di kalangan pelajar yang ditemui menyifatkan pemansuhan kedua-dua peperiksaan itu mungkin mengakibatkan motivasi untuk belajar sedikit terganggu kerana penilaian pencapaian hanya dinilai berpandukan peperiksaan berasaskan sekolah semata-mata. Bagi pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Hartamas, Lim Sai Tuck, 16, cadangan itu tidak wajar kerana tanpa satu peperiksaan khusus yang akan menentukan pencapaian pelajar sukar untuk pelajar fokus terhadap peperiksaan kerana ia tidak dijadikan penanda aras bagi menentukan kecemerlangan mereka. “Saya mengambil peperiksaan PMR sebelum ini dan ia menjadi kayu ukur pencapaian saya untuk memilih aliran sains atau sastera apabila berada di Tingkatan Empat.

“Cadangan itu kurang sesuai kerana pelajar tiada sasaran khusus atau tiada ‘target’ kerana tiada peperiksaan khusus yang akan menilai pencapaian mereka sepanjang berada di menengah rendah,” katanya.

Putri Syazreen Norazman, 14, pelajar Tingkatan Dua di sekolah sama, berkata cadangan itu adalah sesuatu yang baik kerana pelajar tidak terlalu tertekan dengan suasana berorientasikan peperiksaan.

“Memanglah sebagai pelajar, tiada peperiksaan khusus adalah sesuatu yang menyeronokkan, tetapi sekurang-kurangnya pelajar akan ada lebih masa untuk membuat persediaan kerana hanya satu peperiksaan utama yang akan menentukan masa depan mereka iaitu SPM (Sijil Pelajaran Malaysia).
“Baik buruknya perlu diteliti, kerana pelajar mungkin beranggapan mereka `bebas’ terlalu lama. Jika peperiksaan dikekalkan pelajar dapat menumpukan lebih perhatian kepada peperiksaan, tetapi jika tiada peperiksaan mereka akan berasa kurang bebanan dan kurang memberikan tumpuan dalam pelajaran,” katanya.

Sementara itu, ibu bapa pelajar yang ditemui, Marizan Abdul, 36, berkata langkah memansuhkan UPSR dan PMR perlu disambut baik kerana ia kini tidak lagi relevan dalam menentukan pelajar layak memasuki pengajian peringkat menengah rendah dan Tingkatan Empat kerana semua pelajar yang lulus minimum secara automatik boleh menyambung pengajian mereka.

“Jika dulu ia jadi ukuran untuk pelajar layak masuk Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat, tapi kini semua layak masuk secara automatik jika mencapai tahap penguasaan minimum, jadi apa bezanya diadakan peperiksaan atau tidak?

“Pada saya, lebih baik pelajar menumpukan kepada satu peperiksaan utama iaitu SPM yang akan menentukan tempat mereka ke institusi pengajian tinggi,” katanya.

Aminuddin Musauddin, 41, berkata peperiksaan PMR mungkin boleh dimansuhkan tetapi tidak bagi UPSR kerana ia menjadi peperiksaan standard yang perlu dilalui setiap pelajar sekolah rendah.

“Kalau UPSR dimansuhkan, ibu bapa mungkin berdepan kesukaran untuk memilih sekolah terbaik untuk anak mereka kerana sebelum ini UPSR adalah bentuk penilaian yang membolehkan pelajar sekolah rendah dinilai tahap pencapaian pelajaran mereka sepanjang berada di sekolah,” katanya.

Oleh Shaarani Ismail

2010/06/22