28 October 2020 20:14

BIAR RINGKAS DAN KEMAS
Biar ringkas dan kemas

PARA pelajar tidak digalakkan hadir ke sekolah dengan gaya rambut bersanggul yang tidak sisir rapi. Seharusnya pelajar perlu menitikberat penampilan diri agar menyerlahkan personaliti pelajar yang beretika dan berdisiplin.

GARIS panduan penampilan di sekolah melarang pelajar tampil ke sekolah dengan rambut panjang mengurai tanpa sebarang ikatan bersesuaian. Gaya rambut sebegini hanya sesuai sewaktu bersantai di luar.

PENDANDAN dan jurusolek, Zul Bastari Karim menyifatkan memiliki rambut panjang memberi banyak kelebihan kepada golongan wanita. Selain berpeluang mempraktikkan dandanan rambut berbeza individu itu juga boleh mencuba seleksi ikatan dan jalinan mengikut cita rasa dan trend semasa.

"Sebab itu, pada hari ini golongan remaja gemar berambut panjang paras bahu mahupun paras pinggang. Sekiranya bosan dengan rambut lurus, pada bila-bila masa saja mereka boleh mengerintingkan rambut menggunakan klip penggulung rambut. Mereka juga boleh mempelbagaikan penampilan dengan mengikat rambut ala ekor kuda ataupun bersanggul.

"Namun saranan saya kepada remaja yang masih bersekolah, jangan terlalu mementingkan stail rambut moden sehingga melanggar etika penampilan yang ditetapkan oleh pihak sekolah. Jangan biarkan rambut mengurai begitu sahaja, sebaliknya sisir dan ikat rambut ala ekor kuda. Penampilan tampak lebih kemas," terang Zul ketika ditemui Stailo.

Kenyataan yang sama turut diakui oleh Penyelia Tingkatan Lima Bahagian Disiplin, Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Hartamas, Kuala Lumpur, Hazizan Dazila Hamzah. Terangnya, stail rambut pelajar perempuan era milenium dan zaman 80-an, jelas memperlihatkan perbandingan yang amat ketara.

Jelas Hazizan, segelintir pelajar sekolah kini mengutamakan stail rambut daripada mengikut garis panduan pihak sekolah. Atas faktor tersebut ramai yang berani hadir ke sekolah dengan rambut tidak terurus atau dibiarkan mengurai begitu saja.

"Lebih mengecewakan ada yang datang dengan stail sanggul tinggi seperti wanita dalam pantang. Ada pula yang meniru stail rambut artis dan kumpulan pelajar perempuan Jepun dan Korea.

"Kemudian, ada pula yang membiarkan rambut depan melebihi paras mata tanpa disematkan menggunakan klip rambut.

"Para pelajar perlu mengerti sekolah bukan pentas fesyen yang membenarkan and bergaya sesuka hati. Ini tempat ilmu jadi diharapkan pelajar hadir ke sekolah dengan penampilan dan stail rambut yang kemas," ujar Hazizan kepada Stailo.

Mengelakan masalah disiplin itu berleluasa dan bagi membantu memberi tip penampilan kepada pelajar, ruangan Riak Rias menampilkan berapa stail rambut yang ideal untuk digayakan ke sekolah.

Sumber: Kosmo! Online