28 October 2020 20:29
HUBUNGI
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI HARTAMAS
JALAN 48/70A
DESA SRI HARTAMAS
50480 KUALA LUMPUR

Tel: 03-62030048
Fax: 03-62030096

E-mail: wea0220@moe.gov.my

Masa berurusan dengan
pejabat sekolah:

Isnin-Khamis
8.00 pg-12.30 tgh &
2.00-4.00 ptg

Jumaat
8.00 pg-12.00 tgh &
2.45-4.00 ptg

IBU BAPA DIALU-ALUKAN HADIR KE SEKOLAH UNTUK BERURUSAN DENGAN PENGETUA/GURU-GURU TENTANG MASALAH PERSEKOLAHAN ANAK-ANAK. UNTUK INI, SILA BERURUSAN DI PEJABAT SEKOLAH PADA WAKTU PEJABAT. TETAPKAN JANJI TEMU (APPOINTMENT) TERLEBIH DAHULU UNTUK MENGELAKKAN SEBARANG KESULITAN.
INFO
DETIK

PT3 (Ujian Bertulis)
0 hari lagi

SPM FASA 1
0 hari lagi

SPM FASA 2
4 hari lagi

KEJOHANAN BALAPAN & PADANG
0 hari lagi

KEJOHANAN MERENTAS DESA
0 hari lagi

PAUTAN
∗ PUSAT SUMBER SEKOLAH
∗ KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
∗ PORTAL RASMI JABATAN PENDIDIKAN WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
∗ DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA
∗ JABATAN PERDANA MENTERI
∗ DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR
∗ POLIS DIRAJA MALAYSIA
∗ SCHOLASTIC BOOKS
∗ MSC Malaysia
∗ SISTEM PANDUAN SOLAT
Live Traffic Feed
PELENGKAP GAYA, KEPERLUAN MOBILITI
Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN
nazrul.sharuddin@utusan.com.my


CAPAIAN data dan memori pengkomputeran menjadi lebih mudah melalui pemacu USB.

KEHADIRANNYA sekitar awal tahun 2000 dahulu menimbulkan banyak persoalan di kalangan pengguna teknologi tentang apakah sebenarnya fungsi dan keunikan produk pemacu USB.

Ketika itu, tidak ramai yang menyedari bahawa gajet berkenaan mempunyai peranan cukup besar dalam membantu manusia melakukan kerja-kerja pengkomputeran harian.

Hari demi hari, inovasi yang lebih kenali sebagai thumbdrive itu semakin dilihat mampu memberi dimensi baru dalam operasi penyimpanan data mobiliti.

Secara teknikalnya, pemacu USB merupakan peranti simpanan atau storage ingatan kilat yang mengaplikasi pacuan teknologi antaramuka Bas Bersiri Universal (USB) bagi pelaksanaan fungsi membaca dan menulis pelbagai jenis fail.

Hanya perlu disambungkan kepada slot USB pada sesebuah komputer, pemacu tersebut akan dapat dikesan oleh sistem operasi sekali gus membenarkan pengguna menyimpan dan menghantar pelbagai dokumen yang mereka inginkan secara lebih pantas.

Apa yang menarik, ia mudah dikenali oleh kebanyakan sistem operasi komputer seperti Linux, Windows dan Mac OS X tanpa memerlukan sebarang proses konfigurasi.

Dengan kelebihannya yang bersaiz kecil, ringan dan mudah di bawa ke mana-mana, populariti pemacu USB meningkat dengan begitu cepat dan semakin digunakan secara meluas.

Tahun demi tahun, penggunaan pemacu USB dengan prestasi lebih stabil dengan kapasiti memori yang besar secara perlahan-lahan telah menggantikan keperluan cakera liut atau disket untuk tujuan simpanan maklumat.

Ini kerana, peranti disket yang hanya mempunyai ruang simpanan bersaiz 1.44 megabit (MB) - 44 kali lebih kecil berbanding memori minimum pemacu USB 64MB ketika itu.

Pembangunan teknologi pemacu USB pada peringkat awal hadir bersama versi 1.0 untuk kadar pemindahan data 1.5 megabit sesaat (Mbps), seterusnya versi 1.1 (12 Mbps), versi 2.0 (480 Mbps) dilancarkan tahun 2003 dan akhir sekali versi 3.0 dengan kelajuan 5 gigabit sesaat (Gbps) menjelang 2010.

Pada awal kemunculannya, ia tersedia bersama pilihan kapasiti memori binaan dalam 64MB, 128MB dan 256MB dengan harga ketika itu dijual dalam lingkungan RM100 hingga RM250 mengikut saiz memori.

Kini, pemacu USB boleh dibeli dengan harga yang lebih murah bersama tawaran storan minimum satu gigabit (GB), 4GB, 8GB dan yang terbesar 16GB.

Melihat binaan teknikalnya, pemacu USB dibangunkan daripada komponen papan litar kecil yang termuat dalam bekas plastik sebagai penyokong.

Litar kompak berkenaan akan dilengkapi komponen pengawal storan diperbuat daripada bahan semikonduktor dan pemproses mikro yang berfungsi menterjemahkan arahan komputer dalam bentuk blok sebelum disimpan ke dalam cip ingatan.

Bahagian kepala USB pula biasanya akan disediakan bersama penutup khas untuk mengelakkannya daripada mengalami kerosakan.

Kualiti dan kemampuan sesebuah pemacu USB biasanya akan dinilai berdasarkan parameter-parameter tertentu seperti kadar kelajuan pemindahan data serta sistem sekuritinya.

Jika mahu dibandingkan dengan medium simpanan data yang lain seperti cakera keras binaan luar serta cakera optik CD dan DVD, penggunaan pemacu USB dilihat lebih fleksibel dan mudah.

Ini kerana, untuk cakera keras, ia sangat mudah terdedah kepada risiko kerosakan akibat hentakan mekanikal selain sensitif terhadap habuk, calar dan magnet.

Bagaimana pun, cakera keras mempunyai kelebihan berupaya menyimpan data berkapasiti tinggi sehingga satu terabait (TB).

Bagi cakera optik cakera padat (CD), ia mempunyai kelemahan hanya berupaya menulis data dan tidak boleh memadamnya sementara untuk cakera padat digital (DVD), kosnya agak mahal.

Tambahan pula, untuk setiap pelaksanaan operasi menulis dan membaca pada cakera optik, ia memerlukan peralatan pemacu cakera dan perisian utiliti khas yang agak rumit.

Berbeza daripada pemacu USB yang hanya menggunakan slot USB sebagai medium sambungan, ia sangat mudah kerana port tersebut sememangnya terdapat di kebanyakan peranti pengkomputeran moden hari ini.
Comments
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
PENTADBIRAN SMKSH
Flash Clock
PELAWAT
Login
Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Users Online
Guests Online: 2

Members Online: 0

Total Members: 1,107
Newest Member: nurmaya
APLIKASI DI TALIAN
IPTS
Kolej-kolej PTPL
Taylors College
HELP University College
Sunway University College
INTI University College
Kolej Yayasan UEM
IMU
Monash University Malaysia
Nottingham University Malaysia
SEGI University College
UCAS
IPTA
+ Kementerian Pengajian Tinggi
Univ. Darul Iman (UDM)
Univ. Islam Antarabangsa (UIA)
Univ. Kebangsaan Malaysia (UKM)
Univ. Malaya (UM)
Univ. Malaysia Kelantan (UMK)
Univ. Malaysia Pahang (UMP)
Univ. Malaysia Perlis (UniMAP)
Univ. Malaysia Sabah (UMS)
Univ. Malaysia Sarawak (UNIMAS)
Univ. Malaysia Terengganu (UMT)
Univ. Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
Univ. Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
Univ. Putra Malaysia (UPM)
Univ. Sains Islam Malaysia (USIM)
Univ. Sains Malaysia (USM)
Univ. Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)
Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
Univ. Teknologi MARA (UiTM)
Univ. Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
Univ. Utara Malaysia (UUM)