28 October 2020 20:26

KEPERCAYAAN KUNCI KEPADA KECEMERLANGAN
PADA masa lampau, kecemerlangan sering disalah tafsir. Kebanyakan orang menganggap cemerlang hanya milik orang-orang yang dikatakan pintar dan pandai. Mereka percaya sukar menghasilkan kecemerlangan. Kepercayaan itulah yang mengongkong pemikiran ramai pelajar untuk berjaya dengan lebih bermakna. Adakah anda menganggap mereka yang berjaya dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) melambangkan kecemerlangan? Jika ya, kecemerlangan apakah yang anda kesani?

Mahukah anda mengakui dan menerima bahawa kejayaan dalam peperiksaan tidak semestinya menunjukkan kejayaan dalam peperiksaan?

Kebanyakan pelajar selalu keliru dan memandang rendah mengenai keupayaan akal budi sendiri. Mereka tidak yakin dengan keupayaan pembelajaran masing-masing. Malah mereka seolah-olah tidak sedar dengan berjuta-juta potensi diri masing-masing.

Tahukah anda sebabnya? Kebanyakan pelajar tidak menyedari akan kelebihan diri masing-masing. Hal ini berlaku kerana kekuatan dalaman diri mereka kerap kali terlindung.

Ada banyak kemungkinan kenapa keadaan ini berlaku. Antaranya pelajar masih terus dihalang dengan kepercayaan yang tidak betul. Ada kalanya pelajar juga tidak sedar bahawa kawalan diri mereka dibuat dari luar diri. Apa yang lebih berbahaya ialah pelajar sekadar menerima keadaan ini sebagai suatu bentuk kelemahan.

Sesekali, apabila mereka berjaya mencapai matlamat, mereka berhenti berusaha kerana berpuas hati. Mereka tidak sedar mereka boleh mencapai kejayaan yang lebih banyak dan besar.

Persediaan awal yang paling penting untuk cemerlang ialah menanam kepercayaan. Anda mesti percaya bahawa anda mempunyai kuasa penuh untuk membentuk kepercayaan dan sikap anda sendiri.

Ingatlah bahawa orang-orang yang menganggap diri mereka gagal tidak semestinya mereka tidak berupaya dan tidak pintar.

Mereka gagal kerana mereka percaya mereka tidak mempunyai keupayaan untuk berjaya dengan cemerlang. Apa yang sering berlaku ialah pelajar lebih bersedia untuk menghadapi apa yang dianggap `kelemahan.'

Mereka tidak mempercayai akal dan hati mereka.Akal dan otak manusia manusia boleh diibaratkan sebagai enjin.

Enjin kelihatan sangat kompleks. Dari segi sifat, enjin memerlukan sokongan diri sendiri untuk mengendalikannya.

MEMILIH KEUTAMAAN

- Masa masih panjang, masih sempat untuk belajar

- Kerja rumah bolehlah dibuat selepas menonton televisyen

- Saya nak tidur dahulu dan bangun pukul empat pagi untuk menghabiskan bacaan ini